5 март 2017 г.

Изабела Шопова: Единствените пречки по пътя към мечтите ни са тези вътре в нас

Снимки: Изабела Шопова, Личен архив


Още с първите страници на новата книга на пътешественичката Изабела Шопова разбрах колко любов таи в сърцето си към това далечно кътче на планетата ни. "На юг от разума" (запознайте се с ревю на книгата тук) се чете на един дъх, а авторката ни пренася на Ледения континент с подробно описание на всяка стъпка, всяко впечатление и всяка среща. 

Безстрашната авантюристка се съгласи да даде интервю за читателите на Jasmin.bg и да сподели повече за пътуването си до Антарктида в началото на 2016 г. като гост за месец на Българската база на о-в Ливингстън. И още – за мечтата да отиде до Марс, за пътешествията, които да направим и мечтите, които да сбъднем…

Снимки: Изабела Шопова, Личен архив


Освен личните преживявания, срещи и впечатления, книгата Ви "На юг от разума" дава много факти за Антарктида, която определено не е в списъка на популярните и познати дестинации. С какво обаче Ледения континент изненада Вас, като един от хората, запознали се обстойно с неговата история и особености?

 - От приключенската литература на юношеските си години бях останала с впечатлението, че Антарктида е недостъпна, малцина, единици са хората, които стигат и оцеляват на свирепия леден континент. Книгите на съвременните покорители на Антарктида и живота ми сред българските антарктици там ме смаяха с това колко много хора вече са били и понастоящем живеят и работят там. Колко обитаема и населена е днес Антарктида.
Нечовешкият, непристъпен, чудовищно неземен южен Марс! И колко обикновен, делничен, нормален и съвсем човешки е животът им, колко естествени взаимоотношенията, въпреки необичайната среда и бит.

Снимки: Изабела Шопова, Личен архив

Цялото интервю прочетете в Jasmin.bg >>

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

Пътешествията на 2016-а! (първа част)

Време да изпратя 2016-а - спомен за лежерен следобед в септемврийска Виена Отиващата си 2016-а започна с 16 желания >>> Върна...