24 март 2017 г.

Пролетно: Вдъхновение с йога

Yoga with Adriene

Дебютът ми в света на йогата беше преди близо две години в търсене на начин да преборя болка в рамото, причинена от продължителния престой в не много разнообразни пози пред компютъра. Мога да кажа, че дори след няколко половинчасови занимания, раздвижването се почувства. Разбира се, казвам това без идеята да внуша, че домашните упражнения лекуват болежки. Всъщност, най-доброто предпазване от подобни неприятни усещания е по-добрата грижа за себе си, колкото и спешни задачи да се трупат в списъка. Установила съм, че работя по-добре, когато си давам по малко време между задачите - за слънце, за кафе, за 1-2 страници от любимата книга. Но по тази тема ще се спра в друг пост.

Малко по малко йогата стана част не точно от ежедневието ми, но бих казала, от приятните занимания, с които запълвам свободното време. Благодарение на разнообразните видеа с уроци в интернет, засега я практикувам в домашни условия. Не мога да отрека, че най-вероятно уроците в зала ще бъдат доста по-ползотворни, но съм от хората, чието свободно време е в доста неудобни часове за тичане и връщане от зали.

От самото начало станах "фен" на една много усмихната и приятна мацка от Тексас, която има доста добре развит YouTube канал и лична страница с всякакви видео уроци и програми.




Видео каналът й може да намерите на #YogaWithAdriene Тя предлага кратки програми - сутрешна йога за 5-8 минути, йога за отслабване, йога за хора, които натоварват тялото си с физическа дейност, за колоездачи, за фенове на джогинга и т.н.

Изключително интересен е курсът й 31 Days of Yoga, който препоръчвам с две ръце - минах го... Два пъти! Трябва да отделите ежедневно по близо 30-ина минути, като всеки ден си има различна тематика - за дишане, за баланс, за фокус върху себе си, "сладка практика" и т.н. Самата Adriene е доста заразителна, разказва интересни неща и дори и с думи дава спокойствие и усмивки. Позите не са трудни и няма вероятност да "се контузите" у дома като дебютант. И, да споделя с намигване, - ако нещо е трудно, може да не се напрягате и да изчакате следващата комбинация. Никой не ви гледа, нали ;) Разбира се, гледане на видеото, докато хрупате шоколад, не е йога :)

И още един плюс - ако търсите начин да използвате английския си, това е чудесна възможност. Все пак, основното в уроците са упражненията, езикът е ограничен откъм думи, има и субтитри, което прави видеата разбираеми и за хора без особени познания по езика.

Препоръчвам йогата, защото това наистина е лесен начин да подарите на тялото си добро раздвижване, на ума си - малко спокойствие и на душата си - малко ведрост. Йогата ще ви зареди със сили и със сигурност е добро начинание, с което да започвате сутрините си тази пролет, когато е някак по-вдъхновително да посрещаме изгрева.

За финал, йогата у дома в компанията на домашни любимци явно е истинско предизвикателство. Независимо дали я изберете като хоби или не, отделете 5 минутки за малко смях с тези котки и кучета, които също искат да се включат в тренировката на стопаните си... по свой начин, разбира се. Отбор или саботаж - преценете сами?

Намасте!
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

Пътешествията на 2016-а! (първа част)

Време да изпратя 2016-а - спомен за лежерен следобед в септемврийска Виена Отиващата си 2016-а започна с 16 желания >>> Върна...