31 декември 2016 г.

Пътешествията на 2016-а! (втора част)

В градините на замъка Шьонбрун

След като в първата част на този спомен за 2016-а се върнах към книгите и пътешествията, които ме грабнаха (особено през първата й половина), сега е ред за още една малка порция от тях.

Септември е един от двата ми любими месеца. Другият е май

Не съм особено голям фен на големите горещини, обичам морето, но не и жегите по плажовете. Затова обожавам онази част от годината, в която е не прекалено топло, не прекалено студено и природата е особено красива - през май е накичена с цветовете на пролетта, а през септември се усеща първият полъх на кокетната есен. Една такава кокетна Виена видях в средата на септември, макар че беше по-скоро прекалено топло на моменти.

Красотата на замъците Шьонбрюн и Белведере, възхитителната история на принцеса Сиси, историята на Хабсбургите, къщата на Моцарт, кафето, сладкишите, срещите на градския плаж на брега на Дунав. Усещане за град, в който бих искала да се върна.


30 декември 2016 г.

Пътешествията на 2016-а! (първа част)

Време да изпратя 2016-а - спомен за лежерен следобед в септемврийска Виена

Отиващата си 2016-а започна с 16 желания >>> Върнах се към списъка, за да видя какво се е сбъднало и с усмивка установих, че най-лесните мечти май не са напълно осъществени, но има една-две от "по-трудните", които станаха факт.

Например, така и не опитах калвадос, а и на кон не се качих. Не се научих да правя сладкиши, не мисля, че имам три дни, "прекарани изцяло офлайн" и пожеланията с конкретна бройка задачи тип "да посетя пет красиви места в България", "да опитам 12 нови ястия" и "да намеря поне пет книги, които да попаднат в списъка на онези, които трябва да се прочетат поне веднъж в живота", сега осъзнавам, се оказват малко непроследими. Или поне не мога да ги обобщя със статистическа педантичност. Що се отнася до завършването на магистратурата, поръсвам си главата с пепел и прехвърлям към 2017-а!

Замислих се и над последната от 16-те точки "Да намеря вдъхновение за нова мечта, която да запълни този ред", но нея ще оставя за самия край на пътешествието.

През 2016-а съвсем буквално покорих един планински връх, при това благодарение на инициативността на работодателя ми - A Data Pro. През юни моята не особено калена за планини, но пък пълна с ентусиазъм милост, и още 80-ина колеги си направихме един тийм билдинг до Мусала и обратно. Истината е, че най-високият връх на Балканите (2925 м) е сравнително лесен за покоряване и реално е една супер приятна разходка в планината. Рила е красива, Рила е божествена, Рила ще присъства още и още в живота ми (дано!).

Любимата ми снимка от това пътешествие - Леденото езеро

27 декември 2016 г.

Мураками за бягането, или един искрен, личен разказ



Изградих си една мини традиция да си тръгвам от Панаира на книгата през декември с творба на японеца с неизчерпаемо въображение Харуки Мураками. Последните дни на 2015 г. прекарах със сборника разкази „Мъже без жени”, а тази беше ред на мемоара „За какво говоря, когато говоря за бягането” (Изд. „Колибри”).

Тази книга е различна от останалите на Мураками. Във всяко едно от произведенията си той потапя читателите в шарените, измислени и магически светове на своите герои.
Този път героят е самият той, светът е съвсем реален, но също толкова интересен и шарен.

(...)

За мен това е един много силен разказ за самодисциплината и урок за сбъдване на мечти и постигане на цели. Писателят няма намерение нито да запали читателите по писателската професия, нито по спорта, а да разкаже как са се случили решенията в живота му и да сподели с нас една малка част от наученото по пътя, в буквален и преносен смисъл.

Цялото ревю прочетете в Jasmin.bg >> 

И още - Мураками е вдъхновението за един по-стар пост в блога:

Впечтляват ме детайлите, малките неща, отношението "на дребно". И реагирам емоционално - силно, обидчиво, обичащо, под- и надсъзнателно. По тази причина съм си забранила фантастиката и ужасите... и сърдечните експерименти от всякакъв тип. 

Припомнете си го тук >>

16 декември 2016 г.

10 книги, които да подарите за Коледа

Снимка: Librestock.com


Книжките са доста универсален подарък или добавка към подарък, при това не само за най-запалените любители на литературата. Изборът понякога се оказва труден, особено ако не знаете конкретните предпочитания на човека, за когото е предназначена изненадата.
Разнообразието на пазара е огромно и ето защо този кратък подбор е един малък предколеден подарък за вас – да ви улесни… или обърка повече, когато си харесате няколко от предложенията.

А защо не и да ви вдъхнови да направите подарък И на себе си!


Щастието е… (500 неща, които ни правят щастливи) Изд. „Сиела

Безспорно, книга, изпълнена със щастие, е чудесно допълнение към празничната атмосфера на Коледа. Да се влюбиш, прегръдка в леглото, комплимент от непознат, едно хубаво „дай пет”, среща с приятел и една спокойна петък вечер! Тези и още 454 причини да бъдете щастливи ще откриете в уникалната „Щастието е…” на  Лайза Суърлинг и Ралф Лейзър.

Очарователните илюстрации ще ви накарат да се усмихнете и ще ви напомнят, че всеки ден срещаме стотици неща, на които да се радваме.

Така че четете и открийте всичко – малко или голямо, очаквано или неочаквано – което ви прави щастливи! И не на последно място – няма по-добро време да си начертаете път към щастието от началото на Новата година.

Кои са другите 9 предложения - прочетете в Jasmin.bg >>

10 декември 2016 г.

Фантастични животни – къде ли? На 3D в кината

Чаровникът Еди Редмейн
 Ако в навечерието на празниците искате да си подарите кино-приказка, да се потопите в атмосферата на Ню Йорк през 20-те години на миналия век и цялата история да върви с магия, със сигурност няма да сбъркате, ако изберете „Фантастични животни и къде да ги намерим” (Fantastic Beasts And Where to Find Them).

Магическото качество е гарантирано, защото лентата е по едноименната книга на създателката на Хари Потър – Дж. К. Роулинг, и е разклонение на поредицата за магьосникът от „Хогуортс”.

Качеството на актьорската игра също е гарантирано, защото главната роля на ексцентричния магизоолог Нют Скамандър е поверена на Еди Редмейн.

Чаровният британски актьор Еди Редмейн влиза в ролята на ексцентричния магизоолог
Нют Скамандър. Чаровният (по мое лично мнение – много, много чаровният!) англичанин
спечели „Оскар” през 2015 г. за превъплъщението си в известния теоретичен физик Стивън
Хокинг в „Теорията на всичко” (The Theory of Everything , 2014).

Едно от фантастичните животни - Малкият Съчко
 Цялото ревю прочетете в Jasmin.bg >>

Представена публикация

Пътешествията на 2016-а! (първа част)

Време да изпратя 2016-а - спомен за лежерен следобед в септемврийска Виена Отиващата си 2016-а започна с 16 желания >>> Върна...