10 юли 2016 г.

Прага в сърцето ми!


Има градове, които очароват. Има градове, които ти допадат. Има и такива, в които се влюбваш. А някои просто остават в сърцето ти - заради атмосферата, красотата, срещите, малките улички, подредените кукленски витрини и гостоприемството на жителите им. Такава се оказа Прага за мен. Един топъл град, чиито червени покриви намериха място в сърцето ми, а стръмните улички на Стария град (Staré Město) и Малкия град (Malá Strana), както и Карловият мост (Karlův most) с река Вълтава се показват пред мен, когато затворя очите си.



Не мога да пропусна и красотата на чешкия език, който примамва с леко сродните думи, които има с българския, а в същото време (изглежда) почти всяка дума е обрисувана с по няколко вида ударения.

Въпреки че и чешката столица е доста забързан град, както всеки голям град в Европа, усетих в хората някакво относително спокойствие, мило отношение, усмивки. Е, никой не е танцувал по улиците, разбира се, но някак и никой не изпита нуждата да ми покаже колко му е тъп денят, колко бърза, колко досадни сме туристите. Освен това, младите хора, с които се запознах, бяха изключително отворени към новодошлите и с интерес разменяхме истории за животите си, а мъжете, без изключение, се оказаха невероятни - изключително възпитани симпатяги.





Не на последно място, това е градът на вкусната бира, която се простира далеч отвъд познатата у нас марка Staropramen. Една от най-добрите, които опитах, беше наливното пиво на Pivovar Starosta. Но има и цял набор други, които, сигурна съм, също си заслужават.


Безспорно изживяването в този град ме накара да се чувствам жива, да искам още от живота, да търся по-хубавото в него. Изключително красив емоционален заряд, който ще ме държи доста дълго. И знам, че ако някой ден избера да продължа пътя се извън България, тази дестинация ще е на челната позиция като евентуален нов дом. Бих обикнала Прага, даже може би вече я обичам!


Вместо послепис - една двойка изключително млади и усмихнати хора ни направиха част от сватбения си ден. Младоженците позираха кротко пред апаратите и телефоните на тълпата туристи, събрала се да види интересния механизъм за отброяване на всеки час на астрономическия часовник (на южната фасада на сградата на общината на Прага на площад Староместки намести).


Туристическ впечатления споделих и с читателите на вдъхновителния Jasmin.bg. "Прага - златното сърце на Европа" можете да прочетете тук >>


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Представена публикация

Пътешествията на 2016-а! (първа част)

Време да изпратя 2016-а - спомен за лежерен следобед в септемврийска Виена Отиващата си 2016-а започна с 16 желания >>> Върна...