15 февруари 2015 г.

Уикендски любител-кулинар

Наскоро установих, че храната може да е голямо удоволствие, ако сам си я направиш добре. До момента  кулинарията като хоби стоеше срамежливо в ъгъла, но сполучливите ми любими ястия го изкараха на преден план. А една хубава храна, хубава книга и хубаво филмче могат да направят от студения неделен ден една добра уютна почивка у дома.


Сутрешно кафе с палачинки
Истината е, че палачинките са толкова лесни за приготвяне, колкото са и вкусни. С 250 мл. прясно мляко, 2 яйца, към 200 гр. брашно и супена лъжичка разтопено масло се приготвят поне 6 броя. Изключително добри са с лютеница и сирене или с лютеница и мортадела (в солен вариант). Това, че със сметана и шоколад са вълшебни, дори не подлежи на коментар.


Гъбена супа с препечени филийки
Една много ароматна супа за обяд за любителите на гъби като мен. Нужни са само 250 гр. гъби, един морков, чушка, доматче,  глава лук (в много рецепти е с праз) и малко подправки като  джоджен, чубрица, магданоз, сол и босилек + 2 с.л. зехтин.


Следобедна закуска - кафе с бисквити
Тази част не изисква никакви кулинарни усилия. В случая бисквитките са купени (поради факта, че до момента сладкишите се оказват голямо предизвикателство за мен и не са хвалене), кафето е домашно. Подправките за добър начин за прекарване на следобеда - книжка, филмче, сериалче.

Две добри предложения за основно хапване:

Пълнен лаврак със зеленчуци
Лавракът се оказа скъпичка рибка, една сравнително малка излиза на цена 8 лева. Обаче се води и една от най-хранителните и вкусни риби. За съжаление, тя е на изчезване на някои места по света, включително - Черно море. Хищна е, трудно се чисти, така че е по-добре да се избере някоя почистена. Почистената и измита рибка се поръсва с подправка за риба или черен пипер, магданоз, джоджен, босилек, мащерка. Същите подправки се слагат и в плънката, която в моя случай се състоеше от 1 глава лук, 1 тиквичка, няколко маслини, 4-5 нарязани за дребно кисели краставички, 250 гр. гъби, 1 ч.ч. ориз, 3 супени лъжици лютеница. Лукът и гъбите се задушават във вода с 1 с.л. зехтин, като постепенно след това се добавят нарязаните на дребно тиквички, краставички, маслини и малко още малко водичка. 5-6 минути по късно се добавя оризът, с една чаша и половина вода, подправките, и лютеницата. Сместта се оставя да покъкри 10-ина минути. След това се изсипва в и около рибата, а върху самата рибка се нареждат резенчета от 1 домат. Пече се час и се сервира с лимон.


Една допълнителна рецепта за лаврак, която не съм пробвала, но звучи вкусно - от "Пикадили" 



Италианска паста - Спагети с кюфтенца в доматен сос
Доста неангажиращо (поне в моя по-простичък вариант), но адски вкусно хапване. Спагетите (350-400 гр.) се сваряват в леко подсолена вода с малко зехтин спрямо указанията на опаковката. Моите в случая са Barilla N.3. След това се измиват и се оставят в тенджерка настрани. После се приготвят кюфтенцата със смес от 500 гр. кайма, вътрешността на една препечена филийка - ситно нарязана или счукана, както е по-лесно, 3-4 листа пресен босилек, 2 супени лъжици пресен магданоз, нарязан на ситно, 1 яйце, 1 ч.л. черен пипер, 1 ч.л. сол. Каймата се омесва и от нея се пържат средно големи топчести кюфтенца (стават към 10-ина), които след това се слагат на кухненско руло, което да попие мазнината. За соса - 1 глава лук, нарязан на лентички се пържи/ задушава няколко минути в малко вода, добавят се 500 гр. доматен сос, 2 с.л. лютеница, 125 мл. червено вино (аз сложих розе) и 4-5 листа босилек, нарязан на ситно. Оставя се да покъкри 5 минути и след това към спагетите се добавят кюфтенцата и всичко това се залива със соса. Ястието се сервира с настърган пармезан и по желание - с малко босилек. По принцип в рецептите, които четох, както в кюфтенцата, така и в соса имаше по няколко скилидки чесън, но тъй като въобще не обичам миризмата на чесън, го изключих от рецептата.



Вкусно начало на едно ново хоби!

Да препоръчам - много харесвам рецептите в сайтовете 1001recepti и supichka.com

14 февруари 2015 г.

Любов и вино... вино и любов!

14 февруари винаги предизвиква еуфория от сърца и балони, все едно че за жените един ден в годината стига. Признавайте! О, да - дори и 1001 рози да получим на 14 февруари, на 15-и, ако любимият обърне повече внимание на колата, например, споменът за розите във вазата няма да го спаси. 

Но... Добре е, че го има този ден - един малък повод за разнообразие, топлина и уют в и без това кишаво-снежния и студен февруари. Замислете се колко много празници има през зимата и всички те ни дават една идея повече топлинка насред депресиращата студена и тъмна зима. 14 февруари е един от тях.

И още - по нашите ширини този ден е отреден за почит към виното. За някои това е повод за противопоставяне на две традиции и търсене на религиозни и културни доказателства защо Свети Валентин не е наш. Е, не е, де, но аз обаче мисля (и не само аз!), че един ден с малко повече любов и вино няма да ни навреди. Без значение дали сме обвързани или не. Въпрос на гледна точка е дали чашата е наполовина пълна или наполовина празна. Ето една гледна точка за наполовина пълни чаши - липсата на любов може да ни даде повече надежда, ако позволим това! А ако пък чашата е пълна догоре с любов - няма нужда от думи, знаете, че прави чудеса за сърцата ни!

Снимка: sxc.hu





Представена публикация

Пътешествията на 2016-а! (първа част)

Време да изпратя 2016-а - спомен за лежерен следобед в септемврийска Виена Отиващата си 2016-а започна с 16 желания >>> Върна...