22 юли 2013 г.

Вдъхновение по ноти

Музиката е много важна част от мен и моето свободно време. Прикрепена съм към компютъра със слушалки още от тийнейджърските години, а предполагам, че танцуващият в стаята силует е познат на няколко поколения съквартирантки. Тези дни ме гони една екзотична вълна от ритми, така че нека седмицата започне с горещ поздрав и широки усмивки ;-)


Африканската соул изпълнителка Imany определено ми е сред фаворитите от близо половин година. Неповторим глас, шарен клип, мелодия, на която се танцува ;-)


Ако сте зарибени - французинът с испански корени" Manu Chao ще пее на 16 септември (моя рожден ден) в зала "Фестивална". Ммммм? ;-) 


 Chambao я открих покрай Elevation 2012. На живо си затвърдих, че прави прекрасни песни ;-) 

Мога да украся увертюрите около клиповете с доста епитети и хвалби за тази музика. Истината според мен обаче е, че мелодиите, думите и гласовете на изпълнителите са най-силната им реклама. 

Просто дайте Play! ;-)

Още приказки и мисли ще има във Фейсбук страничката на блога ;-))) 

18 юли 2013 г.

Игрите, които...


Ако тази публикация беше клиширано есе, щеше да започне с това, че "животът е сцена, а ние просто сме актьори". Трябва ми само и красив пейзаж и колажът #"аз-съм-готина-с-активността-си-в-социалната-мрежа" е готов. Започвам да броя лайковете ;-)

Не че не го правя в действителност, просто самоиронията, докосваща реалността, не би трябвало да е излишна човешка черта. Даже защо да не е и желателна?

Ето защо, ще си пиша в 1 л., ед. ч. А и защото иначе би звучало като размахване на пръстче, а свекърстването не ми е много силна страна (надявам се).

- Иска ми се, когато критикувам/обсъждам/клюкарствам някого, да съзнавам, че все пак това си е неговият живот и той сам прави своите избори.
- Иска ми се, когато се цупя, да разбирам, че може би и другата страна има причина за същото. Или може да ми направи списък с неща, за които би.
- Иска ми се, когато затрупвам хората с цялата информация за моите предпочитания и мисли, да съм напълно готова да изслушам и техните такива, като ги поставя до моите по важност и разнообразие на мнението.
- Иска ми се да не вярвам, че може да съм вечно права. В живота, всъщност, няма winners and losers, има ги аз, ти, той и тя и всички ние сме прави за себе си и различни един от друг. Затова аз живея моя живот, ти - твоя, тя -нейния.
- Иска ми се, когато изисквам комуникация и откритост, да я давам наравно.
- Иска ми се да не "се качвам на нечия глава". Къш и от моята, най-любезно моля.

Може би има доста върху какво да работя, докато постигна всички тези желания. Но ми прави впечатление, че ставам все по-голям егоист. Най ми е хубаво, когато другите са без мнение или споделят моето, защото различното дори не искам да го чуя. Като се започне от темата "защо (не) протестирам" и се стигне до занимания през свободното време. По детски тропам с краче и това, че той, тя и онзи другият в ъгъла виждат живота с други очи, хич не ме вълнува. Пък като ме завълнува, ги гледам със снизхождение, защото те просто не знаят какво правят.

Почти на 30, играя играя в някаква си само моя игра с вечната идея, че може би съм жертва на цялата система. А ако не съм?!

Снимката е на sxc.hu.


Още приказки и мисли ще има във Фейсбук страничката на блога ;-)))

17 юли 2013 г.

За героите компании

Когато ти се налага да четеш една приказка по минимум 8 часа на ден, 5 дни в седмицата, хубаво е тя да ти допада ;-) Сега съм в една, оказва се, доста интересна икономическа такава, в която героите са компании. Те се хвалят, сливат, купуват, иновират, промотират, разрастват и произвеждат всякакви чудати за мен продукти, които рекламират по интересен начин. А пък французите, белгийците и англичаните, които следя, пишат някакви неща за тях по още по-интересен начин.

Не мога да не се въздържа да не споделя нещичко. ;-)

Като например, че:

Истерията около кралското бебе е завладяла и маркетинголозите на перилни препарати на Острова. Persil и Comfort вече са готови със специални limited-edition опаковки с бебе с корона. Чака се само престолонаследникът.


- В Аржентина майките се радват на телефонната услуга TweetPee - известява, когато трябва да се сменя памперсът.
- Много е важно, когато една клавиатура дава "мекота и нежен допир на пръстите".
- "Няма дим без огън" може да бъде заглавие на статия за енергетика. Честно.
- Всички много се радват, ако някой известен ги спомене някъде. Където и да е. Особено в Туитър. Виктория Бекъм, например, много обича да споделя.
-  Крикет сезонът и Денят на бащата са важни събития на Острова. Генерират печалби.
- Британският кралски двор не използва случайни марки (дрехи, аксесоари, храни и прочие). Всички са проверени, одобрени и етикирани "By appointment…".
- Фейсбук доказано бълва лични данни на непознати (о, каква изненада). Взема ги, ако търсиш познати с имейла си. Даже бил признал (тове вече ме изненада).
- 50% от хората, които напускат работните си места (в световен мащаб), си тръгват и с конфиденциално инфо. Не считат, че е престъпление - компаниите не знаели как да се пазят. Казва изследване за Symentec.
- За първи път чух в реклама искреното изречение, което по памет казваше следното "Нашите продукти са еко, но с тях няма да спасите света. Купете ги, защото ще спестите пари."
- Вече знам що е то BYOD, spyware, malware, разни други -ware, а французите казват на Уелс - le Pays de Galles.

Найс, а. Приказките за компании продължават. Всъщност, те винаги са били там,  в общодостъпното онлайн пространство. Просто сега ги (пре)открих. ;-)

Още приказки и мисли ще има във Фейсбук страничката на блога ;-)))  

9 юли 2013 г.

За летния дъжд, песничките и Zaz


Като човек, който упорито губи и отказва да носи чадъри (защото така и така ги губи), често ме вали. Със зачестяването на летните бури вече се замислям за притежанието на тази явно ценна вещ. Оообаче - до тогава ми остава да си слушам музика, докато цамбуркам по софийските улици. А си намерих и песен, която не просто бих слушала под дъжда.. Бих и потанцувала ;-)

А Заз е просто неотразимо любима... и цветна :D

Защото:

"ще кажем, че за поетите няма национални флагове,
ще празнуваме и с двама герои,
ще разберем, че децата са пазачите на душите ни
и че, докато има жени, ще има и кралици".


"On dira que le poètes n’ont pas de drapeaux
On fera des jours de fête quand on a deux héros
On saura que les enfants sont les gardiens de l’âme
Et qu’il y a des reines autant qu’il y a de femmes"




Още приказки и мисли ще има във Фейсбук страничката на блога ;-))) 

8 юли 2013 г.

We're going to jump on the sun and ride it to tomorrow!*


Казват (възрастните, Фейбук постовете, разни там хора), че истинската искреност я притежават само и единствено децата. Уви, не непорасналите, а тези, чието ЕГН е наистина, ама наистина младо. Защото децата до една определена възраст не са се научили да лъжат по всички ред причини, с които, ние, по-големите, се оправдаваме (да си признаем) ;-)

Идеята от целия този увод с размахване на пръстче е, че в детските приказки също има толкова неподправеност, колкото и в детската глава. Това е светът на принцовете, принцесите и вечната любов. И без повече увъртния и прелюдии, нека споделя, че много обичам да гледам анимации и да се вдъхновявам от тези час-два време, лишено от всякакви грижи, проблеми и мисли за деня, работата, политиката, личностните бла-бла ;-)

We're going to jump on the sun and ride it to tomorrow! е основното послание на разтоварващата анимация за веселите пещерняци, на които им се налага да се научат на това-онова ;-)

От историята на забавното семейство Крудс научих, че само с идеи можеш да достигнеш слънцето. И е прекрасно да вярваш, че утре-то ще бъде по-добро и светло от сегашното днес. Единственото, което ни е нужно, е просто да започнем да гледаме света през тази простичка философия - с малко повече слънчевост и вяра, че най-хубавото е отвъд хоризонта, към който сме се устремили. Защото ежедневният хейт ще ни отведе в страната на безсмислените кахъри, а е толкова гадно да си лягаш (и още по-зле - да ставаш) ядосан ;-)

Препоръчвам! С пожелание да полетите към слънцето и никога да не вярвате, ако ви кажат, че думите "ново" и "любопитство" носят нещо лошо в себе си ;-)

 





Още приказки и мисли ще има във Фейсбук страничката на блога ;-))) 

Представена публикация

Пътешествията на 2016-а! (първа част)

Време да изпратя 2016-а - спомен за лежерен следобед в септемврийска Виена Отиващата си 2016-а започна с 16 желания >>> Върна...